Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Reken eigenrisicodrager af op resultaat

Aan de vooravond van belangrijke wetswijzigingen hebben beleidsmakers en werkgevers het WGA-eigenrisicodragerschap geëvalueerd.

Zowel “Den Haag” als de aanwezige werkgevers van grote organisaties zijn tevreden met het WGA-eigenrisicodragerschap. Het doel (meer arbeidsmogelijkheden voor zieke en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers) is voor beide partijen gerealiseerd: de WGA instroom is lager dan de beleidsmakers hadden verwacht én werkgevers zijn, door de 12-jaars toerekening, nadrukkelijker actief met preventie en schadebeheer.

Ondanks dit positieve geluid brachten de werkgevers ook nog een aantal wensen tot verbetering naar voren:

  • Bij begeleiding van zieke en arbeidsongeschikte werknemers willen ze sturen op individueel resultaat. Nu wordt er op en vanuit een algemeen proces gestuurd.
  • Een werkgever heeft de verantwoordelijkheid, maar zijn handen zijn gebonden door andere overheidsmaatregelen, zoals Poortwachter en de sancties als je je niet aan de regels houdt.
  • Actief sturen op inzetbaarheid verlaagt aantoonbaar de WIA-instroom. Echter, effectief casemanagement wordt bemoeilijkt door Poortwachterverplichtingen, Wbp etc. Werkgevers willen een eind aan deze conflicterende regelgeving.
  • Door de no-riskpolis vervalt de 12-jaarsverantwoordelijkheid voor werkgevers. De no-risk doelgroep dient uitgebreid te worden om daarmee verdringing van diverse doelgroepen te voorkomen.

Klik hier om het verslag van de rondetafel bijeenkomsten te downloaden.

Publicatie datum: 27 september 2016
Meer over dit nieuwsbericht Tanno Lith Manager Risk Consultancy Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport