Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Praktijktest Participatiewet

Staatssecretaris Klijnsma heeft een voorstel ingediend om in de praktijk te onderzoeken of de Participatiewet effectiever uitgevoerd kan worden.

Als het voorstel wordt goedgekeurd kunnen een aantal gemeenten vanaf 1 januari 2017, binnen een bepaald kader, experimenteren met de Participatiewet. Gemeenten kunnen zo ervaren of een aanpak wel of niet werkt in de praktijk. Een succesvolle aanpak kan vervolgens vertaald worden in wet- en regelgeving.

Universiteiten begeleiden de experimenten en doen onderzoek naar de effecten. In de experimenten krijgen bijstandsgerechtigden een relatieve mate van vrijheid. Ze mogen bijverdienen tot een maximum van 20,4 procent van de uitkering of kiezen voor intensievere begeleiding.

Vier gemeenten

De gemeenten Groningen, Tilburg, Utrecht en Wageningen starten met de experimenten. Het ontwerpbesluit staat open voor alle geïnteresseerde gemeenten: maximaal 25 gemeenten tot 4% van de bijstandspopulatie kunnen deelnemen.

Publicatie datum: 17 oktober 2016
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport