Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Helft verzuimende werknemers is niet ziek

Ruim 50 procent van de werknemers die zich ziek meldt, heeft geen medische klachten. Dit is geconcludeerd uit dossiers van bedrijfsartsen. De vereniging van bedrijfsartsen (NVAB) vermoedt zelfs dat het gaat om 70 tot 80 procent van de gevallen.

Werknemers melden zich bijvoorbeeld ziek omdat het niet goed gaat thuis, er een familielid op sterven ligt of vanwege financiële problemen. Leidinggevenden zouden meer oog moeten hebben voor deze problemen. Volgens de arbodiensten zou meer aandacht van de werkgever voor externe oorzaken het gemiddelde ziekteverzuim kunnen terugbrengen naar 2 procent. Dit ligt nu op 4 procent.

In gesprek gaan

Thea Hulleman, directielid bij arbodienst Zorg van de Zaak; ‘Werkgevers staren zich blind op het lichamelijke en psychische klachtenpatroon van medewerkers. Ze zijn zich niet bewust van de effecten van andere omliggende factoren op het welzijn.’ Bovendien lijkt het voor werkgevers nog steeds een taboe om persoonlijke problemen bespreekbaar te maken. ‘Daarmee begaan ze een grote fout’, aldus Hulleman. ‘Ga met die werknemer in gesprek, want spanningen gaan niet weg als iemand thuisblijft. Vraag hoe de werknemer geholpen kan worden. Misschien moet iemand tijdelijk worden ontlast. Als je het negeert, is de kans groot dat de werknemer voor langere tijd uitvalt en echt ziek wordt.’

Meer weten over de oorzaken van verzuim en hoe organisaties hun medewerkers inzetbaar houden? Download ons onderzoeksrapport.

Lees ook:

Publicatie datum: 14 maart 2016
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport