Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Nieuwe meldplicht datalekken

Een werkgever dient alles te doen om de vertrouwelijke gegevens van zijn medewerkers te beschermen. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan dient u dit onmiddellijk te melden.

Dit is de kern van de nieuwe Wet Meldplicht datalekken. Het meest voorkomende datalek zal een hack-poging zijn dan wel een inbraak in computerbestanden. Maar ook het kwijtraken van een USB-stick met vertrouwelijke data is een mogelijk datalek. De wetgever schrijft voor wat u moet doen in zo’n specifieke situatie.

Als werkgever bent u eindverantwoordelijke voor de bescherming van de persoonsgegevens, ook al heeft u Robidus ingehuurd om de gegevens voor u te bewerken. De processen van Robidus voldoen aan de strenge ISAE3402 normering én onze informatiebeveiliging is ISO 27001 gecertificeerd. Ondanks deze en andere privacy beschermende maatregelen kan er iets misgaan.

Stel een bewerkersovereenkomst op

De werkgever is eindverantwoordelijk volgens de wetgever. Robidus adviseert u dan ook om een zogenaamde bewerkersovereenkomst op te stellen. Hierin staat bijvoorbeeld welke activiteiten u én Robidus ondernemen om de persoonsgegevens van uw werknemers te beschermen.

Heeft u nog geen bewerkersovereenkomst? Neem dan contact op met uw Robidus accountmanager.

Download de toelichting op de meldplicht en de gevolgen daarvan voor u én Robidus.

Publicatie datum: 4 januari 2016
Meer over dit nieuwsbericht Yiyi Dijkstra CFO Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport