Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Minder kosten voor werkgever bij ontslag van zieke medewerker

De vergoeding die een zieke werknemer krijgt wanneer hij na 2 jaar wordt ontslagen, komt niet meer geheel voor rekening van het bedrijf.

Deze zogeheten transitievergoeding wordt vanaf nu door de werkgevers collectief gedragen. Vrijdag 11 november zijn de ministers met het voorstel van Lodewijk Asscher akkoord gegaan. Werkgevers worden voortaan voor deze ontslagvergoeding gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). De premie gaat hiermee wel omhoog, maar op deze wijze komt men tegemoet aan de zorgen van werkgevers over hoge kosten bij langdurig zieke werknemers.

Omdat deze compensatieregeling een grote impact heeft op de (digitale) processen van UWV zal de regeling waarschijnlijk niet eerder ingaan dan per 1 januari 2019.

Update: Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers bij UWV compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding. Lees meer.

Publicatie datum: 14 november 2016
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport