Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Doelgroep no-riskpolis uitgebreid

Wetsvoorstel omvat gehele Participatiewet doelgroep

In het wetsvoorstel Verzamelwet SZW 2017 wordt de doelgroep van de no-riskpolis behoorlijk uitgebreid. Het plan is dat alle mensen die kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben (doelgroep Participatiewet) ook vallen onder deze vangnetconstructie. Voor werkgevers betekent dit minder financiële risico’s, voor werknemers meer arbeidskansen.

De no-riskpolis betekent dat werkgevers de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte gecompenseerd krijgen. Tevens is een eventuele ZW- of WGA-uitkering niet toerekenbaar aan de werkgever, waardoor er ook geen Whk of private verzekeringspremie voor afgedragen dient te worden.

Huidige doelgroep no-riskpolis

De huidige doelgroep no-riskpolis is een diverse groep werknemers. Zoals mensen uit de Participatiewet doelgroep die niet in staat zijn om zelfstandig het minimumloon te verdienen (de doelgroep van de Banenafspraak). En ook voor werknemers die een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen geldt de no-riskpolis.

Harmonisatie

Harmonisatie van de verschillende instrumenten uit de Participatiewet was eerder al aangekondigd door de minister. In het huidig wetsvoorstel wordt dat gerealiseerd door de no-riskpolis voor de hele doelgroep van de Participatiewet te laten gelden.

Wilt u weten wanneer een werknemer onder de no-riskpolis valt? Download dan hier het doelgroepoverzicht.

Publicatie datum: 8 september 2016
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport