Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Achterstand bij herbeoordeling arbeidsongeschikten

Alle WGA-uitkeringsgerechtigden dienen te worden beoordeeld door een keuringsarts als zijzelf, hun werkgever of een verzekeraar daartoe aanleiding zien. De arts moet nagaan of mensen met een uitkering (gedeeltelijk) zijn hersteld en of ze nog recht hebben op een uitkering.

Volgens Minister Asscher van Sociale Zaken zijn de achterstanden bij UWV een hardnekkig probleem. Uit een brief naar de Tweede Kamer blijkt dat er vorig jaar 11.500 arbeidsongeschikten wachtten op een herbeoordeling. Als de normale werkvoorraad hierbij wordt opgeteld gaat het volgens de minister om een achterstand van 25.000 herbeoordelingen. De verwachting is dat deze achterstand de komende twee jaar nog niet is weggewerkt.

Oorzaak is een fors tekort aan verzekeringsartsen. Vanaf halverwege dit jaar zijn er ongeveer vijftig nieuwe artsen bij de uitkeringsinstantie UWV werkzaam. Door onder meer deze versterking worden dit jaar ruim 10.000 herbeoordelingen extra mogelijk.

Juist nu de wetgever met de Wet verbetering hybride markt WGA de focus legt op re-integratie is het schrijnend dat herbeoordelingen door gebrek aan UWV personeel moeilijk is.

Publicatie datum: 1 juni 2016