Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Drempel aanname arbeidsbeperkten verlaagd

De spelregels voor het aannemen van arbeidsbeperkte werknemers worden versoepeld. Jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs mogen voortaan direct aan de slag zonder goedkeuring van UWV af te wachten, alvorens ze meetellen voor de banenafspraak. Daarnaast kunnen werkgevers voortaan gemakkelijker loonkostensubsidie ontvangen voor arbeidsbeperkte jongeren. De subsidieregeling wordt nu ook beschikbaar voor werkgevers die al gehandicapte jongeren in dienst hadden. Ook komt er een soort overbruggingssubsidie voor de eerste zes maanden van het dienstverband, zodat werkgevers alvast financiële steun hebben totdat hun aanvraag is gehonoreerd.

Participatiewet omstreden

De wijzigingen volgen op klachten van overheden en werkgevers over de bureaucratie die gepaard gaat met de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van de Participatiewet welke omstreden is vanwege het lastige economische klimaat waarin werkgevers nieuwe banen moeten creëren. De werkloosheid is relatief hoog en ook veel werknemers zonder achterstand hebben al de grootste moeite om banen te vinden.

Het wetsvoorstel met de wijzigingen zal kort na de zomer (2016) bij de Tweede Kamer worden ingediend. Echter mogen de betrokken partijen daar al op vooruitlopen omdat er geen tijd te verliezen is, aldus Staatssecretaris Jetta Klijnsma.
 Publicatie datum: 24 februari 2016
Meer over dit nieuwsbericht Liesbeth Willemsen Adviseur Stel een vraag
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport