Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Werkstress kost Nederland 1,8 miljard euro per jaar

15% van de werknemers heeft last van burn-out klachten

Meer dan een miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten. Met name onder de jonge werknemers (25 tot 35 jaar) is het verzuim als gevolg van stress hoog. Werkstress leidt jaarlijks tot 7,5 miljoen verzuimdagen en kost Nederland per jaar 1,8 miljard euro.

Dit blijkt uit onderzoek van TNO. “Praten met collega’s helpt tegen werkstress. Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen”. Dit zei minister Asscher bij de start van de tweede week van de Werkstress in Den Haag. Bijna drie miljoen werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress. De Week van de Werkstress (16-19 november 2015) biedt een uitgelezen kans om het gesprek hierover op gang te brengen. Werknemers leren zo signalen te herkennen en hun grenzen aan te geven. Werkgevers kunnen hieraan bijdragen door bijvoorbeeld in hun bedrijf een aanspreekpunt voor werknemers op te zetten, waardoor de sfeer en sociale veiligheid op het werk verbeterd. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 55 procent van de werkgevers meer ruimte aan werknemers aanbiedt en 33 procent zo’n aanspreekpunt heeft.

Burn-out klachten vaker bij jongeren

Uit het TNO onderzoek blijkt ook dat bijna vijftien procent van alle werknemers last heeft van burn-out klachten. Met name onder jonge werknemers is het verzuim door stressklachten hoog. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar hebben ruim 240.000 jonge werknemers (17%) burn-out klachten. Dit wordt met name veroorzaakt door een combinatie van te hoge taakeisen, emotioneel zwaar werk en slechte omgangsvormen zoals pesten. Jongeren met een flexibel contract krijgen niet eerder burn-out klachten dan jonge werknemers met een vaste aanstelling.

Focus op de inzetbaarheid van al uw werknemers is belangrijk om burn-out klachten te voorkomen. Lees meer.

Publicatie datum: 16 november 2015