Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Sociaal stelsel medisch specialisten op de schop

Medisch specialisten moeten kiezen

Als gevolg van de nieuwe Zorgwet hebben de zogeheten 'medisch specialisten vrij beroepsbeoefenaren' in 2014 moeten beslissen in welke bedrijfsvorm zij hun werkzaamheden zouden voortzetten. De nieuwe structuur heeft voor veel organisaties tot gevolg dat zij hun sociale vangnet moeten herzien.

Medische specialisten hebben gekozen voor een van de drie nieuwe samenwerkingsvormen: het Medisch Specialistisch Bedrijf (coöperatie, maatschap of bv), in loondienst bij het ziekenhuis of participeren in het ziekenhuis. De keuze tussen echt ondernemerschap en dienstverband wordt zo expliciet gemaakt.

Maatregelen sociale zekerheid

Afhankelijk van de gekozen entiteit moeten de organisaties nu maatregelen treffen op het gebied van sociale zekerheid. Wanneer de artsen zich hebben verenigd in een aparte bv, gaan zaken als eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet, de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen spelen. Voor ziekenhuizen die medisch specialisten in dienst nemen, spelen ook verschillende risico- en kostentechnische vraagstukken. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld speciale arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Logischerwijs kunnen de indiensttredende artsen beroep doen op het bestaande sociale vangnet van de zorginstelling, maar de vraag is of dat voor een dergelijke beroepsgroep afdoende is.

Heeft u vragen over dit onderwerp of behoefte aan advies? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Publicatie datum: 8 april 2015
Meer over dit nieuwsbericht Jolanda Viskil Accountmanager Stel een vraag
Blijf op de hoogte
Meld u aan voor de nieuwsbrief