Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Positief beeld over tussenmeting banenafspraak terecht?

Uit een eerste tussenmeting van de banenafspraak blijkt dat werkgevers ruim op schema lopen met het creëren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Eind 2015 dient de marktsector 6.000 extra banen te hebben gecreëerd en de sector overheid 3.000. Uit de eerste cijfers blijkt dat er tot eind vorig jaar al 9.224 extra banen zijn bijgekomen in de marktsector en 1.508 bij de sector overheid.

Vertekend beeld

Staatssecretaris Klijnsma is positief over de resultaten 'We zijn er zeker nog niet, maar dit is een zeer bemoedigend begin'. Branchevereniging Cedris, die zich bezighoudt met mensen met een arbeidsbeperking, vindt het positieve beeld van Klijnsma echter onterecht. 'In de jaren 2013 en 2014 zouden er maar 416 mensen meer aan het werk zijn gekomen, volgens Klijnsma zouden er in die periode een kleine 11.000 banen bij bedrijven zijn bijgekomen'. Die extra banen leiden niet tot meer werkgelegenheid, doordat de meeste mensen daarvoor al werkten bij een sociaal werkvoorzieningsbedrijf. Daardoor is het vooral een verschuiving van werk. Bovendien staat een baan voor deze doelgroep gelijk aan 25,5 uur werk. De 10.732 gecreëerde banen zouden dus maar door 7.304 mensen worden ingevuld.’

Op 4 september 2015 heeft Staatssecretaris Klijnsma antwoord gegeven op de kamervragen omtrent de tussenmeting. De brief brief kunt u hier lezen.

Voor meer achtergrondinformatie, lees onze Whitepaper Participatiewet

Publicatie datum: 10 juli 2015
Meer over dit nieuwsbericht Angela Wiechers Accountmanager Stel een vraag