Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Werkgevers besteden jaarlijks duizenden euro’s teveel aan arbeidskosten

De helft van de kosten voor sociale zekerheid is beïnvloedbaar

De arbeidskosten voor werkgevers per gewerkt uur kunnen structureel verlaagd worden. Een recente berekening van het CBS op basis van cijfers uit 2012 laat zien dat deze kosten gemiddeld €33,10 per gewerkt uur bedragen. Een vijfde hiervan bestaat uit kosten voor sociale zekerheid, die werkgevers vaak als gegeven aannemen. De helft van die kosten is echter beïnvloedbaar, zo blijkt uit onze benchmarkanalyse.

De arbeidskosten zijn opgebouwd uit lonen, sociale premies, overwerk- en ontslagvergoedingen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en vakantie en opleidingskosten. De overheid trekt zich terug en legt steeds meer taken met betrekking sociale zekerheid neer bij de werkgever, bijvoorbeeld de taak om verzuim, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid terug te dringen. Dit betekent meer administratieve taken én stijgende financiële verantwoordelijkheid. Maar het biedt óók meer kansen om de kosten voor sociale zekerheid te beïnvloeden.

Meer verantwoordelijkheid betekent ook meer grip.

De benchmark laat zien dat bij een gemiddeld bedrijf een besparing van 10 tot 20 procent te behalen is op de beïnvloedbare kosten voor sociale zekerheid. Dit komt neer op een besparing van ongeveer 4 euro per werknemer per dag (gebaseerd op de kosten van het CBS). Dat lijkt in eerste instantie een klein bedrag, maar dat is zo’n 80 euro per maand. Bij 1.000 werknemers gaat het dan al om 960.000 euro per jaar.

Publicatie datum: 10 februari 2015