Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Liesbeth Roman

Casemanager

Liesbeth Roman is Casemanager Security bij Robidus. Zij vormt met zeven collega’s team Security. Liesbeth: “Wij werken voor één grote klant met heel veel verschillende divisies. Wij begeleiden hun werknemers in het ziekteverzuim totdat zij hersteld zijn of totdat zij ziek uit dienst gaan. Allereerst vragen wij de medewerker altijd wat er speelt. Vervolgens plannen we een afspraak bij de bedrijfsarts in. De bedrijfsarts maakt het advies voor re-integratie. Er bestaan mogelijkheden om aanvullende interventies in te zetten via onze interventieboog. Door regelmatig contact met werknemer en werkgever en ook de bedrijfsarts kunnen wij een passende oplossing bieden om te gaan re-integreren.

Mensen perspectief bieden, daar gaat het om

Liesbeth is in september 2018 voor Robidus aan de slag gegaan. Daarvoor heeft zij anderhalf jaar voor een andere arbodienst gewerkt. Liesbeth: “Voor die tijd ben ik zelf 8 jaar arbeidsongeschikt geweest. Ik heb een spoor 2 opleiding en werkervaringsplekken aangeboden gekregen en via die mogelijkheid ben ik uiteindelijk in een dienstverband terecht gekomen. Het is best bijzonder om na zo een lange tijd weer te kunnen werken. Vanuit deze ervaring wil ik zieke werknemers een ander perspectief kunnen bieden. Ik vraag altijd: wat zijn je kwaliteiten en mogelijkheden? En als je weer terugkeert in je werk, wat heb je dan nodig om je te handhaven? Kan dat in je eigen werk of ander werk? Dat is eigenlijk de zoektocht die ik aanga met de zieke werknemer.”

De ervaring leert dat het heel lastig is om weer aan het werk te komen, als je bij de uitkeringsinstanties terechtkomt. Liesbeth: “Mijn streven is om mensen weer aan het werk te helpen voordat ze te maken krijgen met het UWV. Want als je daar eenmaal in zit, is het heel moeilijk om er uit te komen.”

“Ik word blij van mensen die weer mogelijkheden zien om aan de slag te gaan”

Het geeft Liesbeth veel voldoening als zij goede gesprekken heeft gehad met werknemers en werkgevers. “Ik word blij van mensen die weer mogelijkheden zien om aan de slag te gaan. Als je echt samen zoekt naar de mogelijkheden ga je tevreden naar huis”, aldus Liesbeth.

Je moet kunnen luisteren, samenvatten en doorvragen

Bij een baan als casemanager moet je volgens Liesbeth goed kunnen luisteren, samenvatten en doorvragen. Liesbeth: “Daarnaast moet je inlevingsvermogen hebben en de leiding kunnen nemen in het proces. Je moet ook goed kunnen communiceren en een goed beeld hebben wat de mogelijkheden zijn. Ook samenwerken met je collega’s is van groot belang. Af en toe even ruggenspraak houden en vertellen waar je tegenaan loopt. Dat kan enorm helpen om tot de juiste aanpak te komen.”

Liesbeth vindt Robidus een betrokken werkgever. “Je hebt hier heel veel mogelijkheden om door te groeien en je te ontwikkelen. De mensen hier zijn betrokken bij wie je bent en wat je doet. En heel behulpzaam. Zo hebben ze mij in het begin enorm geholpen om snel mijn draai te vinden.”