Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Verzuim integraal aanpakken

Voorkomen kan niet, beïnvloeden wel degelijk.

Iedereen is wel eens ziek. En dat resulteert vaak in verzuim. Verzuim heeft in veel gevallen een medische oorzaak maar dit is niet altijd de reden waardoor mensen verzuimen. Natuurlijk is er een wezenlijk verschil tussen een kortdurend griepje of verzuim waar een psychosociale reden aan ten grondslag ligt, maar als werkgever kunt u het verzuim binnen je organisatie voor een groot deel beïnvloeden.  

Werkgevers hebben verplichtingen vanuit de wetgeving die ervoor moeten zorgen dat een werknemer weer snel aan het werk kan, al dan niet in een andere functie. Daartoe staan een aantal mogelijkheden tot hun beschikking.

Maar als werkgever wil je liever dat iemand altijd optimaal inzetbaar is en überhaupt niet ziek wordt of tegen problemen aanloopt. Je kunt niet alles voorkomen, maar kun je de inzetbaarheid verbeteren? In heel veel gevallen: jazeker!

Succesvol verzuimmanagement

Om verzuim adequaat aan te kunnen pakken is het nodig naar alle schakels in de ketting te kijken.

Verzuimmanagement kan alleen succesvol worden uitgevoerd wanneer het integraal wordt aangepakt. Zo zijn er verschillende interventies mogelijk die, door ze tijdig en op de juiste wijze in te zetten, een positief effect op de mate en/of duur van het verzuim kunnen hebben waardoor ze opleveren in plaats van kosten. Deze interventies kunnen op elk moment in het verzuim plaatsvinden. En vaak wil de ziektekosten-, WGA- en inkomensverzekeraar ook mee betalen aan interventies: ook zij zijn immers gebaat bij minder en korter verzuim.

Investeren in een integrale aanpak loont! Benieuwd naar hele artikel? Klik hier.

Bron: HR Strategie, maart 2017

Lees ook:

Publicatie datum: 23 februari 2017
Meer over dit artikel Mick Netiv Directeur Stel een vraag