Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Grip op Sociale Zekerheid

Al enkele jaren is er binnen het sociale stelsel een verschuiving gaande van overheid naar werkgever. De uitvoer van Sociale Zekerheid wordt meer en meer een taak van de werkgever. Waar vroeger het sociale stelsel diende om inkomenszekerheid aan werknemers te bieden, biedt nu alleen een baan zekerheid op inkomen.

Preventie

In het huidige stelsel worden werknemers die tijdelijk niet kunnen werken ondersteund, zoals bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Beter zou zijn om uitval te voorkomen. Dat is echter niet altijd eenvoudig. Vanwege de privacywetgeving in Nederland is het lastig al in te grijpen voordat werknemers uitvallen. Naar de persoonlijke situatie van medewerkers vragen is aan strenge regels gebonden. Samen werken aan oplossingen om verzuim te voorkomen wordt hierdoor bemoeilijkt.

Verbeteringen binnen het sociale stelsel

Het eigenrisicodragerschap kan een hulpmiddel zijn bij het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. In de praktijk blijkt dat werkgevers gestuurd worden door wettelijke processen waarmee sancties voorkomen worden. Terwijl de focus zou moeten liggen op duurzame re-integratie van de medewerker.

Robidus bijt zich vast in deze materie. Onder andere door continue in gesprek te blijven met werkgevers en beleidsmakers. Dit met als doel ervoor te zorgen dat Sociale Zekerheid echt alleen een vangnet is in specifieke situaties.

Lees hier het hele interview.

Bron: Elsevier juni 2017/ Robert Wondaal  

Publicatie datum: 30 juni 2017
Meer over dit artikel Robert Wondaal Commercieel directeur Stel een vraag