Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Werkgevers staan voor belangrijke keuze

Verhoogde complexiteit leidt tot meer kansen

Het samenvoegen van de WGA-vast en WGA-flex tot één financieringsregeling per 1 januari 2017 brengt voor werkgevers een belangrijk keuzemoment met zich mee: dekken zij hun risico's publiek af via UWV of regelen zij hun WGA-lasten zelf door middel van het eigenrisicodragerschap? 'Er is meer te kiezen en meer complexiteit dan ooit, maar er zijn ook kansen', zegt Sven Kelder, directeur Robidus.

Door de dynamische arbeidsmarkt kwam het risico – en de bijkomende kosten – dat mensen met een flexcontract ziek worden, steeds meer bij de overheid te liggen. Voor minister Asscher signaal om de WGA voor medewerkers met een vast contract en de WGA-flex samen te voegen tot één financieringsregeling die per 1 januari 2017 ingaat. Voor werkgevers betekent dit een nieuwe keuzemoment: alle risico's, zowel voor flex als vast, publiek afdekken bij UWV of toch privaat verzekeren? Bij een keuze voor het laatste kunnen zij hun staartlasten, die zij voorheen naar het nieuwe stelsel moesten meenemen, achterlaten bij UWV.

Doe het zelf

De stelselwijziging brengt meer marktwerking met zich mee en is een prikkel voor de werkgever om mensen met een tijdelijk of flexcontract zelf te reïntegreren. 'Met name grotere werkgevers kunnen dit ook veel beter dan UWV. Zij staan dichter bij de arbeidsmarkt en voelen de schade direct in hun portemonnee.' De stelselwijziging is logisch te verklaren vanuit het patroon waarin de overheid steeds meer taken naar de werkgever verschuift. Kelder ziet hierin een wetmatigheid: 'Zorg dat je de kosten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid zelf beheerst, dan ben je op elke stelselwijziging voorbereid. Je moet dit ook zien als een kans. Vroeger betaalde je alleen de collectieve premie en betaalde je mee voor de ellende van een ander. Nu kun je het helemaal zelf inregelen en ten opzichte van je concurrent het verschil maken. Dat is iets positiefs.'

Lees het volledige artikel op VVPonline

Publicatie datum: 14 januari 2016
Meer over dit artikel Tanno Lith Manager Risk Consultancy Stel een vraag