Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

10 tips om uw organisatie WGA-proof te maken

Slim afdekken van risico's

De werkgever is verantwoordelijk voor alle werknemers – zowel vast als flexibel – bij ziekte. Elk bedrijf zal moeten nadenken over het slim afdekken van risico's.

We geven u tien tips:

Tip 1. Overweeg een holistische aanpak

Voorkom dat u de WGA-kosten geïsoleerd bekijkt. Van preventie aan de voorkant, tot de kosten voor de WIA aan de achterkant – het hangt allemaal met elkaar samen. Met daarin ook oog voor wat de oorzaken zijn en hoe uitval te voorkomen is.

Tip 2. Denk na over inzetbaarheid

Mensen die gezond zijn van lichaam en geest vallen zelden uit. Investeer daarom in opleidingen en persoonlijke coaching.

Tip 3. Maak werk van preventie

Het voorkomen van uitval moet prioriteit nummer één zijn. Het is onomstotelijk bewezen dat elke euro die besteed wordt aan preventie, vele malen effectiever is dan de kosten die re-integratie met zich meebrengt.

Tip 4. Wees er snel bij

Met privaat verzekeren behoudt u de regie en kunt u de hulp inroepen van een verzekeraar met allerlei preventie- en re-integratiebudgetten. Hoe dichter u er zelf op zit, hoe effectiever. 

Tip 5. Schets arbeidsperspectief buiten het bedrijf

De wereld verandert in een razend tempo. Het is voor organisaties belangrijk om te blijven innoveren en werknemers dienen mee te veranderen. Deins daarom niet terug voor het aanbieden van een opleiding die werknemers verder helpt in hun carrière, ook als deze buiten het bedrijf is.

Tip 6. Stimuleer fitheid

Tegen uitval door ongelukken kan niemand zich wapenen, maar wel tegen uitval als gevolg van burn-outs en ernstige fysieke omstandigheden.

Tip 7. Voer regie over een netwerk

Organisaties bevinden zich idealiter in een netwerk met daarin dienstverleners met een bewezen track record in re-integratie.

Tip 8. Communiceer zorgvuldig

Zorgvuldige communicatie is noodzakelijk. Situaties kunnen snel escaleren door een verkeerde toon. Laat daarom de communicatie rondom re-integratie liever over aan ervaren casemanagers.

Tip 9. Maak een bewuste keuze

Publiek en privaat zijn twee verschillende financieringsmodellen. Veel werkgevers maken de misvatting om premies één op één te vergelijken en schatten daardoor hun werkelijke kosten verkeerd in.

Tip 10. Pak dit niet na de zomer op

Vóór 1 oktober moet de overgang naar een private verzekeraar geregeld zijn. Hier gaan weken of zelfs maanden overheen. Dus pakt u dit na de zomer pas op, dan bent u te laat.

Meer informatie over de WGA-financiering? Download onze whitepaper WGA Financieringskeuze.

Lees hier het volledige artikel.

Publicatie datum: 22 januari 2018
Meer over dit artikel Pascal Koopman Risk consultant Stel een vraag