Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Miljoenen euro’s aan subsidies onbenut door complexiteit Sociale Zekerheid

Besparen door optimale benutting SV-regelingen.

Veel werkgevers benutten veel premies en subsidies rond sociale verzekeringen niet. Bij een gemiddelde loonsom van vijftig miljoen euro, kost dat een bedrijf al snel 200.000 euro.

De totale kosten van Sociale Zekerheid (premies en loondoorbetalingsverplichting) bedragen ca. twintig procent van de loonsom (bron: CBS). Van deze twintig procent staat ongeveer de helft vast, en is dus niet beïnvloedbaar. Die andere helft is meer dan voorheen wel door de werkgevers te beïnvloeden. De overheid heeft de laatste jaren steeds meer taken bij de werkgever neergelegd maar biedt gelijktijdig de mogelijkheid om een deel van de kosten terug te verdienen.

Mick Netiv, directeur bij Robidus: “Het beïnvloeden van kosten is een uitdaging waar veel organisaties nog onvoldoende bekend mee zijn”.

Veel regelingen zijn complex. Door alle wijzigingen is het er de laatste jaren ook niet eenvoudiger op geworden voor werkgevers. Op correcte wijze omgaan met Sociale Zekerheid blijkt keer op keer lastig. Voor een optimale uitvoering van alle regelingen is het zaak over meerdere wetten specialistische kennis in huis hebben. Daarnaast vereist een correcte uitvoering van Sociale Zekerheid een naadloze samenwerking tussen meerdere afdelingen. En verschillende afdelingen hebben vaak verschillende belangen. Hierdoor ontbreekt vaak het overzicht terwijl de afdelingen wel afhankelijk zijn van elkaar.

Door eindverantwoordelijkheid centraal te beleggen en processen te formaliseren kan een organisatie effectief sturen op het beperken van de kosten. Robidus heeft zich gespecialiseerd in deze materie en ondersteunt de werkgever met de uitvoering van Sociale Zekerheid om zo de kosten terug te dringen. Feitelijk is dat een win-win situatie.

Benieuwd naar het hele interview? Klik hier.

Bron: HR Strategie oktober 2016/ Mick Netiv

Publicatie datum: 27 september 2016
Meer over dit artikel Mick Netiv Directeur Stel een vraag