Optimaal beperken van kosten en risico’s
De werkgever is verantwoordelijk voor alle werknemers – zowel vast als flexibel – bij ziekte. Elk bedrijf zal moeten nadenken over het optimaal beperken van risico’s.
We geven u vijf tips:
Tip 1. Maak werk van preventie
Het is onomstotelijk bewezen dat elke euro die besteed wordt aan preventie, vele malen effectiever is dan de kosten voor re-integratie. Het voorkomen van uitval moet prioriteit nummer één zijn. Stimuleer fitheid bij medewerkers zodat ze zich beter kunnen wapenen tegen fysieke en mentale klachten. Mensen die gezond zijn van lichaam en geest vallen zelden uit.
Tip 2. Investeer in ontwikkeling en schets arbeidsperspectief
De ontwikkelingen hebben niet stil gestaan de afgelopen jaren. Het is voor organisaties belangrijk om te blijven innoveren en werknemers dienen mee te veranderen. Deins daarom niet terug voor het investeren in opleiding en persoonlijke coaching. Medewerkers blijven zo in ontwikkeling en kunnen zich makkelijker aanpassen aan veranderende (werk)omstandigheden. Zo helpt u om werknemers verder te helpen in hun carrière, ook als deze buiten het bedrijf ligt.
Tip 3. Benut vangnetregelingen
Check goed of er een vangnetregeling of een no-risksituatie van toepassing is. Het benutten van deze regelingen zorgt niet alleen voor een besparing op uw verzuim- of ZW-kosten, maar voorkomt ook (onnodige) WGA-kosten gedurende 10 jaar.
Tip 4. Voer regie over een netwerk en wees er snel bij
Organisaties bevinden zich ideaal gezien in een netwerk met daarin specifiek geselecteerde dienstverleners met een bewezen track record in re-integratie, die ervoor zorgen dat, waar nodig, de juiste interventies worden ingezet. Met behulp van een private verzekering behoudt u de regie en kunt u de hulp inroepen van de verzekeraar, die allerlei preventie- en re-integratietrajecten kan cofinancieren. Hoe dichter u er zelf op zit, hoe effectiever.
Tip 5. (Her)overweeg de financieringskeuze op basis van integrale aanpak
Publiek en privaat zijn twee verschillende financieringsmodellen. Voor veel werkgevers is een (her)overweging tussen de verzekeringsopties lastig. De wet- en regelgeving blijkt vaak complex, waardoor de voor- en nadelen van beide opties niet altijd helder zijn. Eén op één vergelijking van de premies leidt daardoor vaak tot een verkeerde inschatting van de werkelijke kosten. Voorkom dat u de WGA-kosten geïsoleerd bekijkt. Van preventie aan de voorkant, tot de kosten voor de WGA aan de achterkant – het hangt allemaal met elkaar samen. Met daarbij ook oog voor wat de oorzaken zijn en hoe uitval te voorkomen is.