Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

5 tips om inzetbaarheid werknemers te verhogen

Nu en in de toekomst inzetbaar blijven, is voor werknemers én werkgevers van groot belang. Wij noemen dat arbeidsperspectief: de individuele verantwoordelijkheid om zowel qua kennis en kunde als mentaal en fysiek fit for the job te blijven. Wat is hierin uw rol als werkgever en hoe zorgt u ervoor dat werknemers blijven werken aan een duurzame inzetbaarheid? Onze specialisten zetten vijf manieren voor u onder elkaar.

Goed arbeidsperspectief leidt tot betere inzetbaarheid en daarmee een hogere productiviteit voor u als werkgever. Veel werkgevers zetten daarom diverse instrumenten in om de inzetbaarheid te vergroten, maar zijn deze effectief? Slechts 4% van de deelnemers geeft aan dat de effectiviteit van de ingezette instrumenten structureel wordt gemeten. 30% van de organisaties meet de effectiviteit soms en bij een grote meerderheid – 66% – worden de activiteiten om inzetbaarheid te vergroten nooit gemeten op effectiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van Robidus en HR Praktijk. Meer weten over ‘de stand in het land’ als het gaat om inzetbaarheid? Download gratis het Inzetbaarheidsonderzoek 2020

#1 Inzetbaarheid vergroten met een opleidingsbudget

Uit onderzoek blijkt dat een lager opleidingsbudget zorgt voor een hogere uitstroom. Hoe hoger het scholingsbudget, hoe lager de uitstroom in een organisatie. Verder blijkt dat organisaties met een lagere interne doorstroming (promotie) zich kenmerken door een hoger ziekteverzuim. Met een opleidingsbudget houdt u niet alleen de kennis bij werknemers actueel het zorgt ook voor meer betrokkenheid en daarmee minder verzuim: 87% van de medewerkers geeft namelijk aan het belangrijk te vinden om te werken voor een organisatie die leren stimuleert en faciliteert.

#2 Zet in op duurzame inzetbaarheid met een arbeidsdeskundige

Werknemers zullen zichzelf weleens afvragen of de huidige functie nog wel bij hem of haar past. Toch blijft iedereen vaak dezelfde functie uitoefenen, totdat er iets gebeurt waardoor verandering moet. Denk aan een burn-out, langdurige ziekmelding of een ongeluk. Een arbeidsdeskundige biedt dan uitkomst. Zij kijken naar de mogelijkheden van de werknemer om stappen te maken naar een nieuwe functie. Zo hoeft een werknemer niet voor langere tijd uit te vallen, maar wordt snel gekeken naar een andere functie die beter past. Lezen hoe dit in de praktijk werkt? Ga naar: Arbeidsdeskundige biedt perspectief.

#3 Bevorderen van fysieke gezondheid vergroot inzetbaarheid 

Steeds meer werkgevers zetten in op fitte werknemers. Uit onderzoeken van TNO blijkt dat werknemers die sporten minder vaak verzuimen. Daarnaast blijkt dat een werknemer die fitter is en daardoor goed in zijn vel zit, creatiever en productiever is. U kunt als werkgever een sportabonnement aanbieden maar denk ook een aan een dynamisch (thuis)kantoor. Zo zorgt u dat de bureaustoel afgewisseld wordt met staand werken of een potje tafeltennissen. Stimuleer daarnaast om niet voor te lange periodes achter een beeldscherm te zitten. Een pauzesoftware blokkeert een computer na een langere tijd, zodat iemand wel verplicht wordt om een rondje te wandelen.

#4 PMO draagt bij aan de inzetbaarheid van werknemers

Een Preventief Medisch Onderzoek wordt door veel werkgevers nog te vaak gezien al een verplichting: een gemiste kans. Het is namelijk een uitgelezen middel om arbeidsrisico’s te beperken en daardoor uw verzuimpercentage te verlagen. Want een veilige en prettige werkomgeving zorgt immers voor een betere inzetbaarheid van uw werknemers. Het gaat bij een PMO niet alleen om onderzoek naar de gezondheid op dat moment, het dient ook als preventief middel voor risico’s op gebied van levensstijl en conditie. Met de uitkomst van het onderzoek weet de werknemer wat de risico’s zijn voor zijn of haar gezondheid. Daarnaast krijgt iemand inzicht in wat hij of zij moet doen of juist moet laten om de gezondheid te beschermen of te verbeteren.

#5 Ouderenbeleid geeft arbeidsperspectief tot aan de AOW 

Met een ouderenbeleid kunt u werknemers van 55 en ouder actief ondersteunen bij de laatste fase van hun loopbaan. Door middel van bijvoorbeeld aanpassingen in de functie-eisen of werktijden, het aanbieden van meer begeleiding vanuit HR of de mogelijkheid tot bijscholing. Uit het onderzoek van Robidus en HR Praktijk blijkt dat steeds meer organisaties een ouderenbeleid inzetten. In 2019 was dit nog 7% van de ondervraagden, in 2020 was dit al 14% van de organisaties.

Meer weten? Lees ook eens deze blog: 

66% van de werkgevers meet effectiviteit inzetbaarheid-maatregelen niet

Mentale gezondheid van thuiswerkers staat niet op HR-agenda

Besteedt HR meer aandacht aan inzetbaarheid door corona?

Inzetbaarheidsrapport

Wat doen Nederlandse HR-professionals om werknemers inzetbaar te houden?

Robidus en HR Praktijk brengen jaarlijks de feitelijke ‘stand in het land’ in kaart als het gaat om het streven naar een gezonde werkomgeving en vitale medewerkers. Met dit onderzoek geven wij meer inzicht in de wijze waarop HR duurzame inzetbaarheid stimuleert en bieden we HR-professionals extra houvast bij het nemen van beslissingen in de eigen organisatie.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.