Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Grote kans op correctie Whk-toerekening

De Whk-premie wordt jaarlijks bepaald, onder andere op basis van het aantal ZW en WGA-uitkeringsgerechtigden in een organisatie. Echter bij een bepaalde groep zieke werknemers heeft de werkgever geen kans gehad om aan hun re-integratie te werken. De rechter lijkt dit niet acceptabel te vinden.

Het betreft de groep medewerkers die sinds 2010 ziek uit dienst gingen. Wetgeving omtrent de toerekening van de uitkering aan de werkgever werd echter pas in 2012 bekend. Dat betekende dus dat de maatregel met terugwerkende kracht inging.

Het ziekengeld en/of de WGA-uitkering die UWV aan die werknemers heeft betaald, is aan de werkgever toegerekend in de Whk-beschikking vanaf 2014. Het Gerechtshof achtte dit, in november 2017, in strijd met de Europese rechtsbeginselen.

Het ministerie van Financiƫn is in beroep gegaan tegen de beslissing van het Gerechtshof. De advocaat-generaal, die de Hoge Raad adviseert, heeft nu de werkgever ook in het gelijk gesteld. Het is de verwachting dat de Hoge Raad dit advies overneemt, Dit betekent dan dat de genoemde groep werknemers niet mag worden betrokken in de berekening van de Whk-premie vanaf 2014.

Bezwaartermijn

Verzoek om correctie is in principe alleen mogelijk als u bezwaar heeft aangetekend tegen de Whk-beschikking. De bezwaartermijn is namelijk normaliter 6 weken. Zodra de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan, wordt wellicht ook duidelijk wat het effect is van deze uitspraak op de Whk-premies 2014-2018 voor alle werkgevers.

Publicatie datum: 1 oktober 2018